Donderdag 2 oktober om 12.00 uur nieuw online college door Sadik Harchaoui: maatschappelijke vraagstukken radicaal anders financieren.

‘Bij de sociale investeringsmaatschappij draait het om het maken van impact en verwezenlijken van waarden als veerkracht, zelfontplooiing, vitaliteit, solidariteit en veerkracht’

In dit online college  gaat Sadik Harchaoui, chef de mission van Society Impact, in op impactinvesteringen in het publieke domein. Dit zijn investeringen in maatschappelijke of sociale ondernemingen die een grote impact hebben omdat zij een verschil maken in het leven van mensen, vaak efficiënter en goedkoper zijn én een duurzaam verdienmodel hebben.

Onze verzorgingsstaat in zijn huidige vorm is onhoudbaar en niet meer te financieren. Zo dreigen wij in 2020 180 miljard meer aan zorg uit te geven; 100 miljard meer dan in 2010. Het moet anders. Daarom staan wij volgens Sadik aan de vooravond van een nieuwe periode die gekenmerkt wordt als de sociale investeringsmaatschappij oftewel doe-democratie oftewel participatiesamenleving.

De sociale investeringsmaatschappij doet een beroep op alle mensen, alle organisaties en alle instellingen om een bijdrage te leveren aan het oplossen van sociale problemen zodanig dat wij de verzorgingsstaat voor de meest kwetsbaren op de langere termijn overeind kunnen houden. Het gaat er niet alleen om het geld op een andere manier in te zetten in de samenleving, maar op dusdanige wijze dat die impact beter gerealiseerd wordt.

Daar zijn verschillende financieringsinstrumenten voorhanden. Sadik neemt nu één daarvan onder de loep: de society impact bond. Dit is een prestatiecontract, een ‘Pay For Success contracts’, waarbij overheden alleen betalen voor meetbare maatschappelijke effecten nadat deze resultaten zijn behaald.

Sadik bespreekt de voordelen van deze social impact bonds, zoals meer sociale innovatie in het publieke domein en geeft ook verschillende interessante voorbeelden van hoe dit in de praktijk in zijn werk zou kunnen gaan.

Colleges gemist? Op www.omooc.nl kun je de colleges van de eerste 5 weken nog terug kijken.

Klaar met omooc en mee discussiëren? Ga naar omooc.nl en schrijf je in voor de hangout van maandag 6 oktober om 20.00 uur waar je direct vragen kunt stellen aan Sadik.

 

Ga op Google+ in gesprek met collega’s of via twitter met #omooc