Ruim twee jaar geleden begon het Oranje Fonds samen met Society Impact een verkenning van de mogelijkeden van een Social Impact Bond. Vandaag lanceerde het fonds samen met ondernemer de Buzinezzclub, investeerder  ABN AMRO en opdrachtgever de gemeente Utrecht de vierde Social Impact Bond van Nederland.  Andere partijen betrokken bij deze SIB zijn EY, Twynstra Gudde en SEI (evaluatie en monitoring). Het is de tweede bond van de gemeente Utrecht in 2015, de tweede op het gebied van jeugdwerkloosheid voor het ABN AMRO Social Impact Fonds en de Buzinezzclub, en de eerste voor het Oranje Fonds. Society Impact feliciteert haar partners met deze social deal!

Een Social Impact Bond [SIB ] is een financieringsinstrument waarbij private partijen investeren in een maatschappelijk project. De gemeente betaalt een deel van de besparingen op de uitkeringen terug aan de investeerders. Op deze manier is een Social Impact Bond voor alle partijen interessant. Wethouder Everhardt: “De Buzinezzclub zorgt er voor dat meer jongeren een baan of passende opleiding krijgen. Onze samenwerking met de investeerders en de Buzinezzclub levert voor alle partijen sociaal en financieel impact op. In Utrecht streven we naar een arbeidsmarkt waarin iedereen mee kan doen en waar het voor sociaal ondernemers loont om te ondernemen. Sociaal ondernemen wordt zo de norm”.

Investeerders beogen maatschappelijk en financieel rendement

Het ABN AMRO Social Impact Fund en het Oranje Fonds willen met hun investering zowel sociaal als financieel rendement realiseren. Het Oranje Fonds bevordert betrokkenheid in de samenleving. Door steun van het fonds ontmoeten mensen elkaar en vinden zij een nieuwe plek in onze maatschappij. Ronald van der Giessen: “Het Oranje Fonds ondersteunt al tien jaar sociaal ondernemers met de groei van hun initiatief, met name in ons Groeiprogramma waaraan ook de Buzinezzclub deelneemt. Investeren in deze SIB is voor het Fonds een logische volgende stap. Door maatschappelijke investeringen ook financieel te laten renderen, komen de middelen opnieuw beschikbaar voor andere initiatieven. We dragen er bovendien graag aan bij dat veel jongeren via het traject van de Buzinezzclub een nieuwe kans krijgen. Door met verschillende partijen de handen ineen te slaan, kunnen we meer jongeren een kans bieden dan elk van ons individueel”.

Het ABN AMRO Social Impact Fund investeert in sociale ondernemingen en participeert in Utrecht met een tweede Social Impact Bond. Gerrit Zalm: “Bijna twee jaar geleden hebben wij onze eerste Social Impact Bond investering gedaan in Rotterdam. Dat is een succes gebleken en het is mooi dat we nu de samenwerking in Utrecht starten met het Oranje Fonds en de Buzinezzclub. De Nederlandse markt van SIB’s is nog jong, maar er is veel potentie om uit te groeien tot een belangrijk financieringsinstrument. Privaat kapitaal inzetten om jongeren, die niet de beste uitgangspositie hebben op de arbeidsmarkt, een kans te geven vindt ABN AMRO zeer belangrijk. Ik hoop dat wij via Social Impact Bonds een verschil kunnen blijven maken”.

Buzinezzclub

De Buzinezzclub helpt werkzoekende jongeren vanuit de uitkering op weg naar een baan, opleiding of ondernemerschap. De Buzinezzclub brengt jongeren in een kansrijk netwerk en begeleidt hen. Het uitgangspunt is de droom van jongeren, met als doel een succesvolle toekomst zónder uitkering. Het programma bestaat uit dagelijkse trainingen, workshops en persoonlijke coaching door een professional uit het werkveld. Na het succesvol oprichten van een Buzinezzclub in Rotterdam, Den Haag en Drechtsteden volgt nu ook Utrecht. Leo van Loon , directeur Buzinezzclub: “Dit is voor de Buzinezzclub de tweede Social Impact Bond. In deze nieuwe partnerships kunnen we met de jongeren maar liefst drie jaar timmeren aan een succesvolle toekomst. Ook als jongeren terugvallen kunnen ze rekenen op de Buzinezzclub. Die aanpak is uniek, maar betekent ook een toekomstperspectief en stabiliteit voor jongeren die daar grote behoefte aan hebben“.

 

Het hele persbericht lees je hier en hier vind je de factsheet van de SIB Buzinezzclub Utrecht.