Buzinezzclub lanceert eerste Social Impact Bond van Nederland

In samenwerking met ABN AMRO, START Foundation en gemeente Rotterdam

 Vandaag lanceren Gerrit Zalm (CEO ABN AMRO), Marco Florijn (wethouder werk, inkomen, zorg en bestuur), Anton Westerlaken (Voorzitter Start Foundation) en Leo van Loon (Oprichter Buzinezzclub) de eerste Social Impact Bond in Nederland.

Wethouder Florijn: “Met Social Impact Bonds blijft het in een tijd waarin de budgetten van de overheid afnemen toch mogelijk om extra te investeren in de aanpak van maatschappelijke problemen. Niet alleen goed voor de stad, maar ook voor de Rotterdammers die hierdoor vooruit worden geholpen. Ik ben daarom trots op dit partnerschap, want in deze tijd kan de overheid het niet meer alleen. Ik daag daarom maatschappelijk ondernemers en investeerders uit om met hun voorstellen bij de gemeente aan te kloppen”.

 

Rotterdamse werkeloze jongeren weer aan het werk

ABN AMRO en Start Foundation investeren 680.000 euro in het Rotterdamse bedrijf de Buzinezzclub. Dit bedrijf helpt in twee jaar 160 Rotterdamse werkloze jongeren zonder startkwalificatie aan het werk of terug naar school, waardoor zij sneller dan gemiddeld uit de uitkering stromen.  De gemeente Rotterdam betaalt de investeerders terug op basis van het aantal uitkeringen dat hierdoor bespaard wordt. Dit gebeurt via de nieuwe financieringsconstructie Social Impact Bond. Dit is een contract waarbij private investeerders investeren in de aanpak van een maatschappelijk probleem dat de overheid veel geld kost. De overheid betaalt hen terug met het geld dat zij hierdoor bespaart en een eventueel rendement. Bij deze Social Impact Bond kan het rendement oplopen tot 12% op jaarbasis. Hoe sneller de jongeren uitstromen, hoe hoger het rendement. In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten is al volop ervaring opgedaan met deze investeringsconstructie.

Van kinderkapsalon tot t-shirtdesigner

De Buzinezzclub is voor jongeren tussen de 17 en 27 jaar die geen werk hebben en niet op school zitten. Ze bereiden zich zes maanden lang grondig voor op de start van hun bedrijf en schrijven daarvoor een ondernemingsplan. De deelnemers volgen workshops en krijgen begeleiding van ondere Rabobank en de de Kamer van Koophandel. Daarnaast krijgen ze veel individuele begeleiding van professionele en vrijwilligerscoaches. Hierdoor krijgen ze meer zicht op hun droom en leren die omzetten in haalbare stappen. Door hun dromen en ambities serieus te nemen, groeit hun zelfvertrouwen en zijn ze gemotiveerder. De meerderheid van de deelnemers stroomt uit naar werk of school. Zij kiezen ervoor eerst meer werkervaring op te doen of een diploma te halen om dan later een start met een bedrijf te kunnen maken. Een klein deel van de deelnemers maakt direct een start met het ondernemerschap. Een greep uit de Buzinezzclub bedrijven: supermarkt, kinderkapsalon, fotostudio, PR-bureau, t-shirt designer, schilder en meubelspuitbedrijf.

Buzinezzclub

De Buzinezzclub deelnemers worden na het traject van 6 maanden verder gecoacht door vrijwilligers, die vanuit hun ervaring als professional of ondernemer hun kennis en netwerk ter beschikking stellen. De Buzinezzclub vrijwilligers coaches vinden hun rol als coach een verrijking en zeggen er zelf ook veel van te leren. ‘Het coachen van een jongere is voor mij als vrijwilliger een verrijking van mijn leven. Doordat je de jongere helpt om te groeien in kracht, zelfvertrouwen, kennis en in slimme beslissingen nemen merk je dat je zelf ook groeit!’ Is de reactie van Amarja van der Woerd coach bij de Buzinezzclub.

De Buzinezzclub is vanwege de grote groei op zoek naar nieuwe vrijwilligers, die een uur per week over hebben voor deze jongeren. Zo verbinden we netwerken en verschillende wijken in een stad en bieden we deze jongeren de juiste kansen om hun doel te bereiken.

Uit onderzoek blijkt dat jongeren die het Buzinezzclub traject volgen gemiddeld 211 dagen korter in een uitkering zitten. Om te stimuleren dat jongeren duurzaam uitstromen, krijgt de Buzinezzclub via de Social Impact Bond een vergoeding voor elk procent dat ze de terugval van deze jongeren in een uitkering terugbrengen. Gemeente Rotterdam mag de besparingen die over zijn na terugbetaling van de investeerders en de Buzinezzclub houden en kan deze investeren in andere projecten om werkloosheid aan te pakken.

De Buzinezzclub heeft zich tot doel gesteld in 2015 jaarlijks ruim 1.000 jongeren te begeleiden in 8 steden in Nederland. De Buzinezzclub is daarom in gesprek met ambitieuze wethouders uit verschillende steden, die de jeugdwerkloosheid krachtig willen bestrijden en de lokale economie willen stimuleren via jonge, startende bedrijven.