CZ is met het project Sociaal Hospitaal genomineerd voor de Makethemove-award 2017. Sociaal Hospitaal helpt gezinnen met betere én goedkopere oplossingen voor hun problemen. Uitgangspunt is dat de problematische schuldsituatie wordt opgelost. Het oplossen van dit meest dominante probleem (inkomen, schulden) heeft bewezen impact op de gezondheid en de zorgconsumptie van deze gezinnen. Zorgverzekeraar CZ versterkt, in samenwerking met de gemeente Den Haag en begeleid door Society Impact, met een Health Impact Bond het Sociaal Hospitaal. Sociaal Hospitaal is een project ontwikkeld in het Schuldenlab070.

Help het Sociaal Hospitaal | CZ de Makethemove-award 2017 winnen, stem nu!

Sociaal Hospitaal
Met de investering van zorgverzekeraar CZ is de maatschappelijke onderneming Sociaal Hospitaal in staat 250 gezinnen echt te helpen. Er wordt begonnen met het oplossen van de problematische schuldsituatie. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat het oplossen van dit meest dominante probleem een positief effect heeft op alle andere problemen die er zijn, zoals bijvoorbeeld de gezondheid. Dit leidt tot een afname in de ondersteuningskosten per gezin.

Financiering: Health Impact Bond
Om de financiering van deze aanpak mogelijk te maken, is gekozen voor een specifiek prestatiecontract: Health Impact Bond (HIB). Zorgverzekeraar CZ financiert de interventie. De maatschappelijk onderneming Sociaal Hospitaal die het plan uitvoert, wordt afgerekend op het behalen van vooraf vastgestelde resultaten. Als deze resultaten worden behaald, betaalt de gemeente Den Haag CZ terug vanuit de gerealiseerde besparingen. Deze besparingen zijn aanmerkelijk hoger dan de investering.

Een project van Schuldenlab070
Sociaal Hospitaal is ontstaan door een bijzondere en innovatieve samenwerking vanuit het Schuldenlab070. De partners binnen het Schuldenlab070 hebben nauw samengewerkt om Sociaal Hospitaal en HIB te ontwikkelen en te realiseren. Society Impact heeft als intermediair en matchmaker met alle partijen deze HIB mogelijk gemaakt. ING en PGGM zijn financiële (kennis)partners