Hoogleraar Rudy Andeweg, historicus Rutger Bregman en Sadik Harchaoui (voorzitter RMO) waren zaterdag 19 april te gast in TROS Kamerbreed. Een gesprek over kwesties waar de politiek geen antwoord op heeft. Hoe komt de democratie weer in rustig vaarwater? Kunnen we beter uit de economische crisis komen? En is er een alternatief voor de schijnbaar onbetaalbare verzorgingsstaat?

Andeweg (1952) werkt als hoogleraar empirische politicologie aan de Universiteit Leiden. Van zijn hand verscheen deze week het boek ‘De wankele democratie’. Hij maakt zich zorgen over de stabiliteit van onze democratie. Hoe kan het evenwicht weer worden gevonden?

Bregman (1988) is historicus en heeft ondanks zijn nog jonge leeftijd twee boeken op zijn naam staan. In zijn laatste boek ‘De geschiedenis van de Vooruitgang’ stelt hij vast dat het steeds beter met de wereld gaat. Ondanks de crisis ziet hij geen reden tot doemdenken. Hij heeft uitgesproken ideeën hoe de samenleving er nog beter uit kan komen te zien.

Als voorzitter van de RMO (Raad Maatschappelijke Ontwikkeling, adviesorgaan van parlement en regering en chef de mission van Society Impact) houdt Sadik Harchaoui (1973) zich intensief bezig met maatschappelijke vraagstukken. Hoe kijkt hij aan tegen het streven van het kabinet om de huidige verzorgingsstaat om te bouwen tot een participatiesamenleving?

De presentatie was in handen van Margriet Vroomans en Kees Boonman. Luister hier het interview terug.

 

TROS Kamerbreed wordt elke zaterdag van 13:00 tot 14:00 uur uitgezonden op Radio1.