Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima reiken op donderdag 26 juni groeicertificaten uit aan de 18 deelnemende organisaties van de derde editie van het Oranje Fonds Groeiprogramma. Het Groeicertificaat markeert de succesvolle afsluiting van het eerste jaar Oranje Fonds Groeiprogramma. In de komende twee jaar gaan de deelnemers aan de slag met het uitvoeren van hun opgestelde ondernemingsplan.

In 2008 startten het Oranje Fonds en McKinsey & Company het Oranje Fonds Groeiprogramma. Het programma biedt sociale pioniers een intensief training- en coachprogramma om hun lokaal succesvolle sociale initiatieven uit te breiden naar andere locaties in het land. In twee eerdere edities van het programma namen in totaal al 33 sociale initiatieven deel. Zij konden door deelname meer mensen bereiken, werden in meer steden actief en wisten meer vrijwilligers te betrekken.

De 18 huidige deelnemende initiatiefnemers zetten zich op allerlei verschillende manieren in om de sociale samenhang en betrokkenheid in het land te vergroten en te zorgen dat mensen mee kunnen doen in de maatschappij.
Stichting De Uitdaging koppelt bijvoorbeeld bedrijven aan maatschappelijke organisaties om zo aan de slag te gaan met maatschappelijke vraagstukken. Andere deelnemers zijn onder andere Stichting New Dutch Connections, dat  mensen uit allerlei culturen met theater en gesprekken samenbrengt, en Motorcycle Support Nederland, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in een motor- en autowerkplaats worden begeleid naar een betaalde baan of scholing.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.