Het aloude bejaardenhuis heeft afgedaan. In rap tempo verschijnen overal in het land nieuwe woonvormen voor een mooie oude dag. Een van deze woonvormen is het Thuishuis, een initiatief van Jan Ruyten waar Society Impact op dit moment intensief mee samenwerkt. In KRO Kruispunt gaan bewoners van drie verschillende woonprojecten bij elkaar op bezoek om te kijken hoe ze wonen en welke keuzes ze daar bij gemaakt hebben.

Oma woont op kamers
In Amstelveen wonen senioren in een soort studentenhuis, het eerste Thuishuis van Nederland. Iedereen heeft een eigen studentenkamertje  maar dan wat luxer en groter. Een doodgewoon huis in een doodgewone straat , waar zeven alleenstaanden met elkaar onder één dak wonen. De bewoners hebben er elk hun eigen woonruimte die ze naar eigen smaak inrichten. Met elkaar delen ze  keuken, woonkamer, hobbyruimte, logeerkamer en de  tuin. Het Thuishuis staat in hun eigen wijk.

ZorgSamenbuurt
In  Eindhoven pakken ze het heel anders aan en doet de hele wijk mee. Pioniers José Bielderman en haar vriendin Tineke vroegen zich af hoe word je zo prettig mogelijk oud in je eigen buurt. Ze organiseerden een wijkbijeenkomst waar meer dan honderd buurtbewoners op af kwamen. Als vanzelf ontstond het project ‘De ZorgSamenbuurt’ waarbij buren letterlijk voor elkaar zorgen en op elkaar letten.  Het oude dorpsgevoel anno 2015.

Bejaardenhuis 2.0
Het driegastenhuizengroep in Arnhem werd in 1966 geopend door de oude Drees. Ingehaald door de tijd is het inmiddels verbouwd tot een complex met  moderne woonzorgstudio’s. In één van die studio’s woon mijnheer de Vries. Na het overlijden van zijn vrouw, zat mijnheer de Vries hele dagen alleen thuis. Hij kwijnde een beetje weg. Zijn zoon zocht naar een plek waar zijn vader goed verzorgd zou worden, waar hij aanspraak zou hebben en niet meer weg zou hoeven als hij meer zorg nodig zou hebben.

De pioniers van het nieuwe oud worden nemen een kijkje in elkaars keuken. Om van elkaar te leren en elkaar te inspireren.

Zondag 29 maart om 23.05 uur wordt deze editie van KRO Brandpunt uitgezonden op NPO2.