Neona Verhorik is acht jaar op het moment dat in haar woonplaats Arnhem wordt gestart met GO! Gezond Onderweg. Een project dat jongeren met overgewicht helpt afvallen. “Ik werd wel gepest, omdat ik wat dikker was,” vertelt ze. 

“Dat had allemaal met mijn gewicht te maken.” Twee jaar lang gaat ze aan de slag met zichzelf. Haar ouders leren anders koken. Inmiddels is Neona een slanke tiener van elf, die een totaal ander eetpatroon heeft aangeleerd en ook is gaan sporten.

Het project GO! ging in 2014 in de Arnhemse wijk Malburgen van start. In die wijk liggen de cijfers qua overgewicht hoger dan het landelijk gemiddelde. GO! is een samenwerking tussen alle zorg- en hulpverleners in de wijk en ziekenhuis Rijnstate. Spin in het web is de kindergezondheidscoach, die ouders en kinderen begeleidt. Alles is gericht op beweging, goede voeding en ontspanning.

‘Tachtig procent overgewicht’

Marjolein Postma is de kindergezondheidscoach van Neona. “Als je niks doet met deze kinderen dan heeft straks 80% van hen overgewicht. Met alle gevolgen van dien,” zegt Postma. “Het idee is dat de BMI van de jongeren daalt en dat de kwaliteit van hun leven verbetert.“ Het project blijkt succesvol en wordt inmiddels verder uitgerold naar andere wijken.

Voor Neona zit het traject erop. Maar zo nu en dan heeft ze nog contact met de kindergezondheidscoach en sport ze een uurtje mee met de nieuwe lichting kinderen die moet afvallen.

Op weg naar een duurzame financiering van het het project, voert Society Impact samen met Ecorys momenteel een MKBA voor GO! uit.

 

Bron: Eén vandaag, AVRO/TROS,  19 aug 2017
Redactie: Barbara van Gool, Verslag: Gerie de Jong