• Dit evenement is voorbij.

Leed vermarkten, dat is geld verdienen aan mensen die geen geld hebben. Door middel van intimidatie zetten schuldeisers cliënten onder druk om zo veel mogelijk te betalen. Hoe werkt deze schaduwindustrie? Controleert iemand deze incassobureaus? Hoe beschermen we mensen met schulden tegen intimidatie en wat kunnen we doen om hen echt verder te helpen? Samen met Investico, De Groene Amsterdammer en een aantal experts gaan we in gesprek over de handel in schuld.

Jaarlijks wisselen er in Nederland duizenden particuliere schulden van hand. Een onbetaalde rekening van je sportschool of een openstaande schuld bij het energiebedrijf komt makkelijk terecht bij onbekende schuldkopers met namen als Hoist, Direct Pay, Lindorff of Vesting Finance. Zij gaan vervolgens hard te keer. Ze schromen niet om je rekening helemaal leeg te halen, inclusief uitkering, zorg- kinder- of huurtoeslagen. Afgelopen maand stelde de Limburgse rechter Harry Staal dat schuldeisers buiten hun boekje zijn gegaan en wees een aantal vorderingen af. Welke ervaringen hebben hulpverleners met deze incassobureaus? Hoe kunnen we zorgen dat hun intimidatie niet leidt tot het betalen van onrechtmatige bedragen bij mensen met schulden?

Wat gaan we doen?

  • Onderzoeksplatform Investico legde onlangs de schimmige praktijken van incassobureaus bloot. Journalist Thomas Muntz zal vertellen over de schuldenindustrie. Waar gaat het volgens hem mis en wat moet er veranderen?
  • Documentaire maker Ingeborg Jansen maakte in samenwerking met ‘Een van de jongens’ de documentaire ‘Vergeef me mijn schulden’. Hierin volgt ze een aantal rechter-commissarissen die beslissen of iemand wel of niet wordt toegelaten tot de schuldsaneringsregeling. Dit is een regeling waarbij iemand met schulden drie jaar lang moet leven van een minimumloon en aan zeer strenge voorwaarden moet voldoen zodat zoveel mogelijk schulden worden afbetaald. Na deze drie jaar wordt de overige schuld kwijtgescholden. Tijdens de avond zal een stukje van de docu getoond worden.
  • Imre Vellenga werkt bij Society Impact. Deze organisatie zoekt naar innovatieve oplossingen om mensen met schulden te helpen. Hij zal in gesprek gaan met Jaime Jorba Bos (directeur Faircasso) en Joke de Kock. Joke kent als ere-voorzitter van de branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren en tevens manager schuldhulpverlening in Tilburg de ins-en outs rondom de schuldenproblematiek. Jaime zal vanuit het incassobedrijf Faircasso vertellen hoe op een sociale manier omgegaan kan worden met mensen met schulden.
  • Docent sociale en politieke filosofie Pieter Pekelharing sluit af met een prikkelende column.

Evenement details

Details

Date:
24 oktober 2017
Time:
20:00 - 22:30
Website:
https://dezwijger.nl/programma/leed-vermarkt