• Dit evenement is voorbij.

Het Schuldenlab070 is op stoom! Na Sociaal Hospitaal en JPF wordt op maandag 27 maart de pilot Incassovrije Wijk gelanceerd in Den Haag. Met deze pilot benut de gemeente Den Haag de kracht van Hagenaars om mede-Hagenaars met geldzorgen en betalingsachterstanden te helpen makkelijker rond te komen en mogelijkheden voor besparingen te benutten. Het bijzondere aan het project is dat mensen steun krijgen nog voordat hun (financiële) problemen uit de hand lopen, én de vrijheid behouden hun geld naar eigen inzicht uit te geven. Zo voorkomen we problemen en versterken we het financiële zelfvertrouwen van de deelnemers. Om mensen met een risico op schulden vroeg op het spoor te komen wordt samengewerkt met woningcorporaties (Haag Wonen, Omnia Wonen, Staedion, Vestia), drinkwaterbedrijf Dunea en energieleverancier Eneco.

Armoede is de laatste jaren fors toegenomen. Ongeveer tien procent van de Nederlanders leeft onder de armoedegrens. In Den Haag is dat niet anders. Hagenaars die in armoede leven weten niet altijd op welke inkomensondersteunende regelingen zij een beroep kunnen doen en bij financiële tegenslag zien ze soms geen uitweg. Wie betalingsachterstanden oploopt, krijgt al snel te maken met extra kosten, waardoor gemakkelijk een negatieve spiraal ontstaat en schulden ontstaan.

De weg uit armoede en schulden is lang en zwaar. Om de negatieve spiraal te voorkomen,  willen we de krachten in de wijk aanboren.

Het doel is 300 huishoudens met risico op schulden, te koppelen aan een vrijwillige buurtgenoot. Er zijn ook bedrijven, zoals AEGON, die medewerkers stimuleren vrijwilliger te worden. De vrijwilliger ondersteunt bij het opstellen van een budgetplan, waarbij ook wordt gekeken of alle inkomensondersteunende regelingen worden benut. Ook reikt hij hulpmiddelen aan om de deelnemer te helpen zich aan het plan te houden. De vrijwilligers krijgen een training en ontvangen begeleiding van professionals. Daarnaast worden zogenaamde ‘bespaarkringen’ opgericht. Een bespaarkring is een groep van acht tot tien mensen die met elkaar initiatieven nemen om meer koopkracht te krijgen.

De pilot Incassovrije Wijk is een initiatief van de coöperatie Goede Gieren en is één van de projecten van het Schuldenlab070. Naast Den Haag start Incassovrije Wijken ook in Hilversum. De uitvoering vindt plaats onder de naam Amargi, met als motto ‘vrij van geldzorgen’.

In aanwezigheid van onder andere wethouder Rabin Baldewsingh (wethouder Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Gemeente Den Haag) wordt de Haagse pilot Incassovrije Wijk gelanceerd op maandag 27 maart 2017 van 13.00 tot 15.00 uur in Theater Dakota, Zuidlarenlaan 57, Den Haag.

U bent van harte uitgenodigd voor deze bijeenkomst!

Aanmelden kan via deze link.

 

Evenement details

Details

Date:
27 maart 2017
Time:
13:00 - 14:30